Anyagok és gépek a külső tisztításhoz és ápoláshoz

A kézi mosás előtt fontos hogy a fényezett felületekről eltávolítsuk a makacs rovar nyomokat és egyéb szennyeződéseket. Ennek a legideálisabb módja ha olyan termékekt használunk ezeknek oldására amik nem tesznek kárt a járműveink más alkatrészeiben, (Gumi, króm, alumínium.) Amennyiben van rá lehetőség használjunk magasnyomású mosót (ez lehet egy hobby kategóriás gép is.) Néhány lépésben ismertetném hogy járhatunk el a leghatékonyabban!

Olyan helyet válasszuk a mosára ahol árnyék van, ha olyan helyen parkoltunk ahol a járművünk felforrósodott folyó vízzel hűtsük le a felületeket.
Az előmosó vegyszert hígítsuk be az előírt mértékben. ( Ez a termék címkéjén vagy a termék adatlapján az oldalunkon elérhető.)
A felhordáshoz több lehetőség is rendelkezésre áll. Használhatjuk porlasztva a felületre fújva vagy habosítva egy erre a célra alkalmas eszköz segítségével. (Mindenegyik eszköz elérhető a kínálatunkban.)
Bármelyik megoldást is válasszuk, a felületre juttatást mindíg egyenletesen, lentről felfelé végezzük. Ügyeljünk az egyenletes elterülésre.
A vegyszer rövid 2-3 perc elteltével kifejti oldó hatását a szennyeződésre, ezt követően lehetőségeink szerint vagy magasnyomású mosóval vagy erős vízsugárral, lentről felfelé haladva öblítsük le a jármű teljes külső felületét.
Az így kapott felületen jelentősen csökkentettük a szilárd letapadt szennyeződéseket.
A kézi samponunkat feloldjuk egy vödör vízben, szivaccsal vagy puha nyeles kefével fentről lefelé végezzük a mosást. Célszerű a járművet 4 egyenlő részre osztani és az egyes részek mosását követően leöblíteni. Ezzel elkerülhetjük a sampon rászáradását.
A samponos mosást követően öblítsük le a habos vizet.
Amennyiben szeretnénk használhatunk felületkonzerváló anyagokat.
A felületkonzerváló anyagok a viaszok más néven waxok, de ide sorolhatjuk a külömböző gumi és műanyag konzerváló anyagokat vagy a manapság népszerű kerámia bevonatokat is.
A waxot szintén az előírt mértében hígítsuk. Egyenletesen porlasztva jutassuk a felületre, majd bő vízzel öblítsük le.
A letisztított járművet "szárazoljuk" használhatunk első lépésben szilikonos vízlehúzót, majd ezt követően töröljük szárazra mikroszálas kendő vagy szárazoló kendő segítségével.
A viaszok nem akadályozzák meg a le nem törölt autó száradás utáni foltosodását, ezt a víz ásványianyag tartalma okozza! A jelenség kizárólag lágyvízes öblítés esetén nem jelentkezik.
Javaslatuk: Ne használjon kútvizet! Minden esetben törölje le a vizet a járműről, így elkerülhető a nem kívánt foltos száradás!